четвъртък, декември 01, 2005

История на Куикстепа

Куикстепа е разклонение на фокстрота и е възникнал около първата световна война в предградие на Ню Йорк, като първо е бил танцуван от африкански и карибски танцьори. Тъй като в след военна Америка през 20-те години много групи свирят Фокстрот прекалено бързо широките стъпки на Фокстрота не можели да бъдат танцувани в това темпо, в резултат на което се появил един изцяло нов танц. Бавният фокстрот е Фокстрот в забавено темпо, в по-забързаното темпо се появява куикстепа, оригинално наричан "One step".

Треската по чарлстона обхваща света през 1925 година и оказва голямо влияние на куикстепа. Всъщност англичаните са тези които са развили куикстепа от Чарлстона, правейки го увличащ и изваждайки от него часто от движенията от бързия фокстрот. Въпреки това ако наблюдавате професионалисти да танцуват куикстеп ще видите някой от тези елементи да се появяват отново независимо, че танца е доста осъвременен.

Съществували са спорове защо куикстепа е станал толкова популярен във Великобритания - някой мислят че това е поради причината, че хората са го използвали за да се стоплят през дългите зимни нощи. Научно изследване показва че двойка танцуваща куикстеп за 60 секунди изразходва толкова енергия колкото се изразходва при бягане със скорост 1,5км/4минути. През 1928 и 1929 модерния куикстеп започва де се оформя като танц със своите характерни стъпки (шасета), смесени с други фигури като зиг-заг и четвърт завъртания.
------------
снимка - GettyImages.com